HR  |  EN

MUZEJSKI PROSTORI · Atelijer Pulitika

STALNI POSTAV ĐURA PULITIKE U ATELIJERU PULITIKA 

Vrijeme trajanja: 11. lipnja 2019. – nadalje
Autorica stručne koncepcije: Rozana Vojvoda
Autorica likovnog postava: Rozana Vojvoda

Kraći opis:
Dubrovački slikar Đuro Pulitika, preminuo u prosincu 2006., oporučno je Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ostavio jedno, a Galeriji Dulčić Masle Pulitika 64 svoja djela. Kako se i ta ustanova nalazi u sastavu Umjetničke galerije Dubrovnik, svi radovi čuvaju se u njezinim prostorima. U prostoru u kojem je autor slikao postavljene su in situ slike (17) i memorabilije Đura Pulitike, te fotografija lika slikara u prirodnoj veličini ispred štafelaja u činu slikanja. Ogradom od pleksiglasa ovaj prostor je odijeljen od glavnog izložbenog prostora namijenjenog tekućim izložbama i predstavljanju izbora iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik. Donirana djela su povremeno izložena kao dio stalnog postava Atelijera Pulitika te se predstavljaju publici u izlagačkom dijelu prostora kada nema tekućih izložbi. Riječ je o radovima različitih motiva, tehnika, formata pa i stupnja dovršenosti, nastalima u razdoblju od kraja tridesetih godina prošlog do početka ovog stoljeća. Zastupljene su tako sve faze slikareva stvaranja, moguće je pratiti njegov razvoj od ranih crteža i akvarela, preko radova koji upućuju na mentorske uzore (Lubarda, Dulčić...), sve do onih jasno ustanovljene, stilski prepoznatljive autorove inačice pripitomljenog fovizma.

 


 

DONIRANA DJELA

Atelijer Đura Pulitike je u sastavu Umjetničke galerije Dubrovnik od početka 2008.

SLIKE OSOBNE ARKADIJE - Izložba otvorena u veljači 2008.
                                                                            


Dubrovački slikar Đuro Pulitika, preminuo u prosincu 2006., oporučno je Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ostavio jedno, a Galeriji Dulčić Masle Pulitika 64 svoja djela. Kako se i ta ustanova nalazi u sastavu Umjetničke galerije Dubrovnik, svi donirani radovi čuvaju se u njezinim prostorima.


Sasvim nedavno i atelijer pokojnog slikara dodjeljen je na korištenje Umjetničkoj galeriji Dubrovnik te smo, povezujući te dvije činjenice, izbor doniranih dijela odlučili predstaviti publici upravo u ovom prostoru.

Riječ je o radovima različitih motiva, tehnika, formata pa i stupnja dovršenosti, nastalima u razdoblju od kraja tridesetih godina prošlog do početka ovog stoljeća. Zastupljene su tako sve faze slikareva stvaranja, moguće je pratiti njegov razvoj od ranih nespretnih crteža i akvarela, preko radova koji upućuju na mentorske uzore (Lubarda, Dulčić...), sve do onih jasno ustanovljene, stilski prepoznatljive autorove inačice pripitomljenog fovizma. Pulitika, je, naime, izražajnost navedenog stilskog predloška nostrificirao, omekšao, prilagodio i primjenio u prikazima zavičajnih motiva.

Nadahnuće je pronalazio u nevelikom arealu, uglavnom na potezu od rodne Bosanke do Grada u kojem je živio. Slikao je prizore komornog značaja, bilo da se radilo o, doslovce, interijerima, ili pak o domaćim krajolicima koje je svodio na stiliziranu cjelinu mini-svemira. Svi ti prizori, koji u svojoj zaokruženosti, čini se, isključuju ostatak svijeta, unutar okvira slike smješteni su kao u kolijevku, udobnu, sigurnu i toplu.

A u zabranima tih polja u kojima borave i traju: mačke s ribama, stari kapetani, lik Krista, naga ženska tijela, komode i postelje, voće, cvijeće; brda, stabla, kućice, stazice… dominij je slobodne boje. Ne mareći za stvarno, profano stanje stvari, ta boja izražava senzacije, raspoloženja i volju slikara. Rezultat svega bajkovit je prizor, idealizirana vizija umjetnika koji u općem skladu osobne Arkadije osim hedonističkih nagnuća otkriva i životnost prisutnosti djeteta u sebi. (A.M.)

Đuro Pulitika rođen je 26. siječnja 1922. godine u selu Bosanka pokraj Dubrovnika. Osnovnu i srednju školu završava u Dubrovniku. Godine 1941. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Napušta je 1943., ali se ponovo vraća 1945. Ostaje do 1947. kada je ponovo, bespovratno, napušta.
Nakon povrataka u Dubrovnik, u domu Koste Strajnića upoznaje slikara Petra Lubardu. Na njegov poziv odlazi u Cetinje te upisuje Umjetničku školu koju završava 1950. godine. Zajedno s Antunom Maslom i Ivom Dulčićem, Pulitika je činio poznati dubrovački slikarski trolist. Prvi put samostalno izlaže 1953. g. u Salonu LIKUM-a u Dubrovniku. Do kraja života izlagao je na više od 50 samostalnih izložbi (Dubrovnik, Split, Zagreb, Milano, Rim, Pariz, New York…) te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
Dobitnik je niza nagrada, diploma i odličja. Godine 1993. dobiva Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo, a Nagradu Vladimir Nazor, također za životno djelo, primio je 1997. godine.
Đuro Pulitika umro je 14. prosinca 2006. godine u Dubrovniku.