HR  |  EN

IZLOŽBE · Atelijer Pulitika

NIJE ON KRIV, ON JE SLIKAR!
dokumentarna izložba

Vrijeme trajanja: 8.12.2022.-5.3.2023.
Kustosica: Marijeta Radić, muzejska dokumentaristica UGD

 

U Atelijeru Pulitika u četvrtak, 8. prosinca otvorena je dokumentarna izložba „Nije on kriv, on je slikar!“ povodom obilježavanja 100. obljetnice od rođenja slikara Đura Pulitike, čija je kustosica muzejska dokumentaristica Umjetničke galerije Dubrovnik, Marijeta Radić. Ova izložba, na kojoj je po prvi put prikazan izbor iz bogate i vrijedno sakupljane dokumentarne građe o životu i radu slikara Đura Pulitike (1922. - 2006.), uvod je u veliku, retrospektivnu izložbu Đura Pulitike koja je u povodu stote obljetnice njegova rođenja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnikpostavljena od 15. prosinca 2022. do 5. ožujka 2023.

Kako Radić naglašava, „osoba kojoj dugujemo najveću zahvalnost što do najsitnijih detalja možemo rekonstruirati život i djelo samozatajnog slikara s Bosanke njegova je supruga Mira (rođ. Simunić) Pulitika koja je svoje tajničke poslovne vještine znalački prenijela i u privatni život bilježeći Pulitikin slikarski razvojni put.“

Bogatu i raznovrsnu dokumentarnu građu koja je u vlasništvu obitelji Nodari - Jelača, koja je velikim dijelom prikazana upravo na ovoj izložbi čine brojni katalozi izložaba od onih najranijih faza kao i oni teže dostupni s inozemnih izložaba, potom pozivnice, plakati, brojna pisma, novinske kritike i osvrti koje su pisali istaknuti likovni kritičari i povjesničari umjetnosti. Velik dio izložbe čini i pomno strukturirana fotodokumentacija od 1957. do 1983. godine s brojnih izložbi i inozemnih putovanja. Osim toga, posjetitelji imaju priliku zaviriti i u njegov privatni život jer su izložene i tople obiteljske fotografije.

Osim dokumentarne građe, na otvorenju izložbe premijerno je prikazan i dugometražni dokumentarni film „Nije on kriv, on je slikar!“ koji se može pogledati tijekom trajanja cijele izložbe, čija je autorica kustosica izložbe, Marijeta Radić, a snimatelj Toni Miletić (LMT studio). Film je posvećen umjetniku, a u njemu su Frano Cetinić, Karmen Gagro, Ivana i Petra Jelača, Antun Karaman i Maja Nodari, poznavatelji samog autora i njegova djela, dijeleći svoja sjećanja, oživjeli njihova zajednička druženja. 


 

ATELIJER PULITIKA
Naziv: ĐURO PULITIKA
Vrijeme trajanja: 11. lipnja 2019. – nadalje
Autorica stručne koncepcije: Rozana Vojvoda
Autorica likovnog postava: Rozana Vojvoda

Kraći opis:
Dubrovački slikar Đuro Pulitika, preminuo u prosincu 2006., oporučno je Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ostavio jedno, a Galeriji Dulčić Masle Pulitika 64 svoja djela. Kako se i ta ustanova nalazi u sastavu Umjetničke galerije Dubrovnik, svi radovi čuvaju se u njezinim prostorima. U prostoru u kojem je autor slikao postavljene su in situ slike (17) i memorabilije Đura Pulitike, te fotografija lika slikara u prirodnoj veličini ispred štafelaja u činu slikanja. Ogradom od pleksiglasa ovaj prostor je odijeljen od glavnog izložbenog prostora namijenjenog tekućim izložbama i predstavljanju izbora iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik. Donirana djela su povremeno izložena kao dio stalnog postava Atelijera Pulitika te se predstavljaju publici u izlagačkom dijelu prostora kada nema tekućih izložbi. Riječ je o radovima različitih motiva, tehnika, formata pa i stupnja dovršenosti, nastalima u razdoblju od kraja tridesetih godina prošlog do početka ovog stoljeća. Zastupljene su tako sve faze slikareva stvaranja, moguće je pratiti njegov razvoj od ranih crteža i akvarela, preko radova koji upućuju na mentorske uzore (Lubarda, Dulčić...), sve do onih jasno ustanovljene, stilski prepoznatljive autorove inačice pripitomljenog fovizma.